Humlepadda (Melanophryniscus klappenbachi)

  • Namngiven av Miguel Angel Klappenbach, en zoolog från Uruguay ↑1920 – 2000↓ .
  • Beskriven av Carlos M. Prigioni och Jose Langone
  • Härstammar från Norra Argentina, Brasilien samt eventuellt Bolivia.
  • Utseende svart med gula fläckar följer inget direkt mönster utan spräcklig vissa har mer gult än andra samt de är röda under baken.
  • Blir 10+ år i fångenskap möjligen äldre

 

Trivia

Kom in i hobbyn under det felaktiga namnet Melanophryniscus stelzneri man stöter fortfarande på dem på mässor under detta namn i emellanåt men som sagt dess riktiga namn är Melanophryniscus klappenbachi.

 

Skötsel

Temperatur 

Det är en väldigt tålig liten padda som klarar av temperaturen från 4C+ till 33C+ men bara för den klarar en temperatur ner till 4 och upp till 33 så är detta enbart under korta perioder då framför allt den högre temperaturen för långa tider i hög temperatur kommer leda till död. Likadant för den lägre dock är min uppfattning att den klarar kylan bättre än värmen då de går ner i dvala men jag skulle aldrig våga hålla den så låg inte ens vid dvalan inför lek men det återkommer vi till senare. 20–22 grader verkar vara den optimala temperaturen 

 

Luftfuktighet

Likadant här så klarar paddan stora differenser men den bör hållas i ca 50–60% 70% och uppåt under längre perioder är dock rent av skadligt för dess hälsa.

 

Könsskillnader

Honan blir mycket större än hanen och vid ca 12 månader kan man börja se skillnader hannarna brukar som mest bli ca 20 mm och honorna kan sticka iväg bortåt 30–35 mm

 

Terrarium

Jag håller min stora grupp i ett välventilerat 70x70x70 terrarium men många nivåskillnader gömslen och växter/träd de kallas på engelska “the walking toad” vilket stämmer väldigt bra då de är aktiva och orädda, de är alltid på jakt efter nästa måltid. 

Som grund har jag vanlig naturell torv ca 8 cm rätt så packat sen har jag lite “forrest bark”. Sen är det uppbyggd med stenar och växter då främst olika sorters fikusträd 

 

Föda

Här är det ju tyvärr inte så överdrivet mycket att välja på utöver det vanliga som hoppstjärtar, bananflugor, gråsuggor vissa av paddorna tar bönbaggar men långt alla dock. jag försöker hålla igång några odlingar med mjölbaggar som jag plockar nykläckta mjölmaskar ifrån och ger. En annan bra föda är nykläckta syrsor s.k. “pinheads” Ett stort varnings finger när det kommer till denna foder syrsor växer FORT och kommer nästan garanterat tillfoga skador på dina paddor så var vaksam över överskottsyrsor. Jag har alltid hoppstjärtar och gråsuggor i deras terrarium så de har alltid tillgång på mat.

 

Fortplantning

 

Vill du lyckans med att få dem att föröka sig så låt dem bli helst 2 år gamla innan du sätter igång. Honorna kräver en period av dvala för att bli på humör och att de ska börja producera ägg.

Hannarna har enligt min uppfattning och lärdom ingen som helst behov av dvalan allt de behöver är ihållande regn, jag dvalar dock mina hanar med.

Dvalan så flyttar jag djuren under vintern in i huset och stänger av all värme så att de under 1–2 dagar går ner från 20 till 15 sen flyttar de ner i min källare där temperaturen går från 15 ner till ca 8 och där får de stanna i ca 3–4 veckor sen flyttas de upp i värmen i etapper tills de kommer upp i 22 grader. 

Sen följer en vecka av “extremmatning” under vecka två fortsätter “extremmatningen” men jag börjar duscha terrariet en gång om dagen under vecka tre fortsätter jag med mycket mat och jag duschar två gånger om dagen under lite längre perioder varje gång. i vecka fyra bör du ser uppsvällda honor och hannar som börjar spela varje gång du duschar dem. 

Då är det dags för regnkammaren jag släpper in hanarna i kammaren kvällen innan regnet börjar och sätter timern på att slå på pumpen klockan 8 dagen därpå sen får hannarna vistas i regn från klockan 8 till klockan 20 då jag kollar så att de verkligen har börjat spela o blåsa upp sig.

Dag 2 börjar regnet klockan 8 ca fyra timmar senare släpper jag in honorna när hanarna börjat spela för fulla muggar sen är det bara att avvakta tills på kvällen då det är dags att kolla hur många par man har i amplexus. Viktigaste nu är att stänga av regnet ca en till två timmar innan ljuset släckts för att vara säker på att de som är i amplexus verkligen stannar i det med. Alla överflödiga hanar skall plockas bort och detta är enormt viktigt om du inte gör det kommer de överflödiga hanarna klättra upp på andra par och kommer att dränka honan. 

Viktigt är även att din regnkammare har en sluttning så att även om honan blir nertryckt kan hon alltid gå i land och nå över vattenytan. Kammaren bör har rikligt med växter jag använder uteslutande hornsärv och javamossa som honan kletar fast sina ägg på. 

Yngelvård

Så om allt har gått som det ska kommer du ha en vattendel  med en massa ägg, då plockar du självklart ut de vuxna djuren och ser till att det finns rikligt med tillgång på mat då parningen tar ganska hårt på dem.

Om ytterligare ett dygn kommer du se om äggen är befruktade då de inte längre är runda ytterligare ett dygn senare kommer du ha en hög frisimmande väldigt små yngel i detta skede tar jag en pipett och börjar suga upp all icke-befruktade ägg då de kommer leda till att vattenkvaliteten blir dålig snabbt. När detta är gjort häller jag i lite lite spirulina-pulver typ ett kryddmått vilket kommer göra vattnet helt grönt men det sjunker ner till botten efter ett tag.

Vattnet jag använder till detta är idag vanligt kranvatten eller regnvatten när det finns tillräcklig tillgång av det, en sid notering om detta är att jag första gången använde vatten från min brunn (bor på landet egen brunn) dock gick detta vattnet inte alls av hundra yngel överlevde bara tio stycken men egna gissning är pga att jag har extremt höga värden av Mangan.

Vattnet byter jag varannan dag ca 90%, detta är extra viktigt när du matar med spirulina då det är helt otroligt hur det skitar ner vattnet vilket även kan sägas av ynglen själva.

 

Nedan kan du se några youtubeklipp från min förra omgång.