Latest

Bananflugesmet!

Bananflugesmet a la ME!

Du behöver följande:

  • Mixer
  • Elvisp
  • Bananer 10 st
  • Äpplen 2 st
  • Apelsiner 2 st
  • Morötter 4 st
  • Blåbär/hallon/jordgubbar/vinbär   2-5 dl (lite vilken säsong det är)
  • Druvsocker 1 paket
  • Havregryn (köp ett paket  åtgång varierar)
  • Jästtärningar 4 st (Söta degar)
  • Attamon
  • Vitaminer,kalk (dendrocare)

Mixa alla frukter och grönsaker i omgångar i mixern tills du får en ”smoothie”, häll över mixen i en STOR kastrull tillsätt 2 liter ljummet vatten och samtliga paket jäst och druvsockret. (ja hela paketet 🙂 )

Rör om tills all jäst är upplöst sen låter du det stå och jäsa i nästan 24 timmar (det kommer lukta hembränning!)

Dagen efter så börjar du med att värma på med låg temp tills det nästan kokar för att döda jästen, när det nästan börjar koka stänger du av plattan och häller i havregrynen. (Jag brukar faktiskt köra havregrynen i mixern så jag får ett mjöl)

Tillsätt kalk,vitaminer.

 

Häll lite åt gången och RÖR OM! tills smeten får den konsistensen du vill att den ska ha. (Vissa vill ha en rinnig smet andra vill ha en fast Jag brukar köra någorlunda fast smet)

Låt det svalna av tillsätt sedan atamon  ca 4 korkar, men gör du mindre eller mer smet läs hur mycket du ska ha jag följer instruktioner för syltning)